Reizen naar Peru

In 2008, 2009, 2010 en 2011 ben ik nu 4 keer naar Peru geweest om daar met de shamanen te werken en van hen te leren. Na mijn opleiding in de shamanistische traditie van de Andes bij Four Winds Society van Dr. Alberto Villodo, die in wezen een aangepaste vorm, begrijpbaar voor de westerse mens onderwijst, was ik benieuwd geraakt hoe het er in Peru nu echt aan toe ging. 

In 2008 ging ik mee met een reis van Four Winds naar Choquequirao, een Inka ruïne die nog groter is dan Machu Picchu. Tijdens een reis naar Salkanty ontmoette ik mijn gids Gerson Quispe Garcia die sindsdien mijn vaste gids in Peru is geworden en die sindsdien alle reizen ter plaatste heeft geregeld.
In 2009 kwam ik via hem in contact met Don Lorenzo Jirillo uit Qiqo en zijn vrouw Doña Isabella, de stiefdochter van Don Manuel Quispe (voor insiders een beroemde naam) en ben ik met hen gaan werken. 

Daarbij heb ik ontdekt hoe belangrijk individueel werk is, vergeleken met groepswerk. Wordt tijdens de meeste reizen die worden georganiseerd groepswerk de voorkeur gegeven, ook vanwege de kosten, in mijn ervaring is het individueel werken met een paqo, dat is de naam voor een shamaan in Peru, gericht, direct en krachtig, kortom  alle extra kosten meer dan waard.

In 2011 heb ik in samenwerking met Commitments in Klundert en HT Wandelreizen in Meppel een reis georganiseerd naar Peru. Het hart van de reis was een tocht van 7 dagen rond Ausangate, de belangrijkste berg in de omgeving van Cusco. Hier werd voor alle deelnemers op individuele basis gewerkt met een shaman aan hun eigen vraagstukken en problemen. 
Zo'n reis is geen sinecure. Uit je comfortzone, in een tent in soms barre omstandigheden slapen en lopen op grote hoogte, tot 5200 meter, doet een beroep op je basis, op wie je eigenlijk bent en als die bloot komt te liggen kun je er ook aan werken. 
Ik zelf heb dat verschillende keren gedaan de afgelopen jaren, maar elke keer is het anders, is je reactie anders, ga je er anders in en kom je er anders uit. Het is moeilijk uit te leggen en eigenlijk alleen te ervaren.

In 2013 organiseer ik weer een reis naar Peru. Informatie hierover kunt u vinden via deze link: http://commitments.nl/trainingen/op-pad